عنوان دوره:
دوره آموزشی نور هدایت آشنایی با معارف قرآن کریم
اهداف دوره:
تبیین اهمیت انس با قرآن و هدایت و سعادت انسان در دنیا و آخرت :
قرآن كريم بزرگترين هديه الهى براى انسانها و گرانبهاترين ميراث پيامبر اعظم(صل الله علیه و آله و سلم) در ميان مسلمين است، در دنیای امروز نیازجامعه به خصوص نوجوانان و جوانان به آموزه های دینی و قرآنی بیش از گذشته است. جوانان با الگوگیری از آداب زندگی و اجتماعی غیراسلامی وغربی درخطر از بین رفتن سلامت روحی و اعتقادی و شناختی هستند. کشور ما بهعنوان یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین کشورهای اسلامی مورد هجوم همه جانبه هجمه های فرهنگی است که در واقع جوانان این مرز و بوم را هدف گرفته است. قرآن کریم دربرگیرنده ی هدایت و سعادت انسان در دنیا و آخرت است و در تمام مراحل زندگی رهبر و راهنمای انسان به سوی کمال است« این قرآن به راهی هدایت میکند که استوارترین راههاست».
شناخت قرآن کریم بعنوان بهترین رهبر و پیشوای انسان به سوی بهشت:
قرآن عامل اصلی هدایت و تربیت کننده ی افراد و جوامع بشری به سوی کمال و نیل به ارزشهای اخلاقی و انسانی است. کسانی که با قرآن مأنوس هستند به کمک قرآن حق را از باطل تشخیص می دهند. قرآن کریم انسان را به زندگی کردن با معیارها و ارزش های انسانی و اسلامی دعوت میکند. حضرت علی (علیه السلام) می فرماید: هر کس قرآن را پیش روی خود قرار دهد، رهبر و پیشوای او به بهشت خواهد بود و هرکس آن را به پشت سر افکند طردکننده و سوق دهنده او به سوی جهنم خواهد بود. جامعه ای که مسیر زندگی، خود را در جهت قرآن قرار می دهد قادر خواهد بود سرمایه ی گرانبهای عمر خود را به خوبی در جهت پیشرفت و کمال مدیریت کند، چون در پرتو قرآن به فشرده بودن زمان و ارزش آن پی می برد و می داند که اگر آن را مدیریت نکند در خسران و زیان خواهد بود، همانطور که قرآن کریم می فرماید: «وَالعَصر، اِنَ الاِنسانَ لَفی خُسر».
آشنایی جوانان ونوجوانان با ابعاد مختلف و معارف قرآن کریم:
اما نوجوانى و جوانى، آغاز فراز و نشيبهاى روحى و جسمى و رسيدن به رشد است. در اين دوره كمكم شخصيت انسان شكل مىگيرد و پرسشهاى فكرى و فرهنگى بسيارى در ذهن جوان پيدا مىشود. از سوى ديگر، خداجويى و خدايابى و دينباورى از ويژگيهاى اين دوران است. اگر امروز میبینم که نوجونان و جوانان ما کمتر به قرآن توجه میکنند به این دلیل بوده که هنوز نسبت به این کتاب آسمانی شناخت کافی پیدا نکردهاند و هنوز برخی از نوجوانان و جوانان به شناخت ابعاد مختلف این کتاب آسمانی واقف نیستند.
آوردن قرآن میان آحاد مردم و خروج قرآن از انزوا و مهجوریت:
نهادهای فرهنگی جامعه وظيفه دارند قرآن كريم را كه تجلىگاه خداوند و يگانه وسيله ارتباط ميان بندگان و آفريدگار جهان است، به ميان آحاد مردم بياورند و آنان را با كتاب خدا آشنا، و انديشه و عمل آنان را با قرآن هماهنگ كنند و بدين وسيله، قرآن را از انزوا و مهجوريت خارج سازند تا فرستاده خدا در روز قيامت، لب به گلايه نگشايد: «و قال الرسول يا ربّ انّ قومى اتخذوا هذا القرآن مهجوراً» (فرقان،30).
بنابراین برای رسیدن به این هدف و ایجاد تأثیر و نفوذ قرآن در بین آحاد مردم جامعه به خصوص نوجوانان و جوانان نیاز به تبین جایگاه و ویژگی های قرآن کریم و آموزش می باشد. در این دوره با بررسی سرفصل هایی مانند اوصاف و ویژگی های قرآن کریم، نزول قرآن، وحیانی بودن قرآن، اهداف و مقاصد قرآن، علوم و معارف قرآن و تفسیر تاویل آیات قرآن، در جهت ارتقاء سطح دانش اعضای کانون ها و آشنایی با کتاب سعادت بشر و در نتیجه انس بیشتر با قرآن کریم تلاش شده است.
سرفصل دوره:
• نیاز بشر به کتاب آسمانی
• عظمت قرآن
• اوصاف قرآن
• اعجاز قرآن
• قالب های هفتگانه قرآن
• ناسخ و منسوخ
• محکم و متشابه
• انتظارات قرآن از ما
• نمونه هایی از موارد تاثیر قرآن
• فهم قرآن
• موضوعات پرکاربرد قرآن
• نزول قرآن
• آیه های نامدار
معرفی استاد:
حجتالاسلام والمسلمین سیدجواد بهشتی